Contract Management

14 november 2020

Het managen van contracten wordt vaak gezien als een bijbaantje. Een project manager of een service manager doet dat er dan maar even bij. Het is een uitzondering wanneer je iemand tegen komt die zich voorstelt als de contract manager.

Wie denkt dat een contract iets is dat je alleen maar hoeft te tekenen’ ziet contract management niet als een vak. Denk je bij een contract aan een jurist of aan een administrateur, wellicht, of is een Contract Manager juist iemand die integraal verantwoordelijk is voor het resultaat van het contract naar tevredenheid van alle partijen?

Vooral bij overeenkomsten met resultaatverplichting is de rol van contract manager cruciaal: je moet dit leveren, het mag dat kosten en het moet dat opleveren. Het managen van een dergelijk contract is een vak voor een schaap met vijf poten.
Die vijf poten komen tot uiting in de vijf aspecten die een contract manager moet managen:
– de dienstverlening (resources en services)
– de relatie met de klant
– de risico’s
– de financiën
– de verplichtingen en de verwachtingen.

Gelukkig zien steeds meer ondernemingen de toegevoegde waarde van contract management als een professie. Ziet u Contract Management ook als een vak? En waarom doet de project manager of service manager er dat niet even bij?